Titassite
Image default
Recreation / Travel

Hoe snel rijdt een elektrische fiets?

Het is u vast al eens gebeurd. U bent hard aan het trappen, u heeft de wind tegen en u wordt plotseling ingehaald door iemand. Het kost diegene niet eens moeite om te fietsen! U bent zich tussendoor hard in het zweet aan het werken. De mogelijkheid is dan groot dat u bent ingehaald door een persoon op de elektrische fiets. Een Elektrische fiets heeft, zoals de naam al verklapt een elektrische aangedreven ondersteuning bij het fietsen. In dit artikel leggen wij uit hoe snel de elektrische fiets eigenlijk kan en mag.

Snelheid

Met een elektrische fiets kunt u op een gemakkelijkere manier snelheden bereiken als op de reguliere fiets. Maar niet iedere elektrische fiets beschikt over hetzelfde vermogen. Zo hebben sportievere elektrische fietsen zoals de elektrische mountainbike een hogere koppel. Het vermogen van een elektrische fiets wordt vaak uitgedrukt in Newton meter ofwel Nm. Dit heeft aan hoeveel ondersteuning u kunt verwachten bij het rijden op de elektrische fiets. Hierdoor kunt u dus verwachten dat de elektrische fiets met een hogere koppel sneller zullen accelereren. De meest E-bikes zijn voorzien van een accu die maximaal 25km/uur kan rijden. Er bestaan ook zogeheten high speed e-bikes. Deze kunnen vaak snelheden behalen van wel 45km/uur. Deze vereisen dan ook extra veiligheidsmaatregelen zoals achteruitkijkspiegels en een kentekenplaat. Voor dit type fiets heeft u ook een geldig rijbewijs nodig.

Wat is veilig?

Veiligheid is een van de belangrijkste aspecten bij het rijden op de fiets. Controleer dan ook of uw remmen goed werken zodat u altijd op tijd een noodstop kan maken. Kijk ook goed na of de fiets wel beschikt over een fietsbel, zodat u andere weggebruikers kunt alarmeren. U hoeft natuurlijk niet altijd de maximum snelheid van de elektrische fiets te gebruiken. Op die manier bespaar u ook nog eens accuverbruik van de elektrische fiets.